pruimen bewaren

Pruimen bewaren: zo hou je ze langer vers en lekker

Heb je net een flinke oogst pruimen uit je eigen tuin geplukt of een schaal vol gekocht op de markt? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van deze heerlijke vruchten genieten. Maar hoe bewaar je pruimen het beste? In dit blog geef ik je praktische tips om pruimen op de juiste manier te bewaren – zowel op korte als lange termijn. Zo voorkom je verspilling én geniet je optimaal van de smaak.

Rijpe of onrijpe pruimen?

Voordat je bepaalt hoe je pruimen gaat bewaren, is het belangrijk om te kijken of ze al rijp zijn. Rijpe pruimen zijn zacht als je er lichtjes op drukt, geuren heerlijk en hebben een volle kleur. Onrijpe pruimen zijn harder en missen nog die zoete geur. Het verschil is belangrijk, want de manier van bewaren hangt af van hoe ver de pruimen al zijn in hun rijpingsproces.

pruimen bewaren

Onrijpe pruimen bewaren

Heb je pruimen gekocht of geplukt die nog niet helemaal rijp zijn? Laat ze dan eerst narijpen op kamertemperatuur. Leg ze bijvoorbeeld op de fruitschaal of op een bordje op het aanrecht. Vermijd direct zonlicht, want dan kunnen ze te snel rijpen of uitdrogen. Je kunt het rijpingsproces versnellen door de pruimen in een papieren zak te doen, eventueel samen met een banaan of appel. Deze vruchten geven ethyleengas af, wat het rijpen bevordert.

Lees ook: Pruimenboom laat pruimen vallen: wat is er aan de hand?

Rijpe pruimen bewaren

Zijn je pruimen al rijp? Dan bewaar je ze het beste in de koelkast. In de groentelade blijven ze 3 tot 5 dagen goed. Let er wel op dat rijpe pruimen gevoelig zijn voor kneuzingen. Leg ze dus voorzichtig neer, bij voorkeur in één laag of met wat keukenpapier ertussen. Haal ze ongeveer een half uur voor gebruik uit de koelkast, zodat ze hun volle smaak weer krijgen op kamertemperatuur.

Pruimen invriezen voor langere houdbaarheid

Wil je pruimen langer bewaren dan een paar dagen? Dan is invriezen een uitstekende optie. Je kunt pruimen heel makkelijk halveren, ontpitten en invriezen. Voor het beste resultaat vries je ze eerst los van elkaar in op een bakplaat, en doe je ze daarna in een diepvrieszakje of -bakje. Zo plakken ze niet aan elkaar vast. In de vriezer blijven pruimen tot wel 12 maanden goed.

Pruimen bewaren als compote of jam

Een andere lekkere manier om pruimen te bewaren is door er compote of jam van te maken. Hiermee verleng je de houdbaarheid met maanden en voeg je meteen iets lekkers toe aan je voorraadkast. Pruimenjam is eenvoudig te maken met wat suiker en citroensap, en perfect voor op brood, pannenkoeken of yoghurt.

Lees ook: Waarom geeft mijn pruimenboom geen pruimen?

Drogen of inmaken

Heb je echt een grote hoeveelheid pruimen? Dan kun je ze ook drogen of op sap zetten (inmaken). Gedroogde pruimen zijn een gezond en lang houdbaar tussendoortje. Je droogt ze in een voedseldroger of in een oven op lage temperatuur. Inmaken kan met suikerwater of siroop in glazen potten die je luchtdicht afsluit.

weckpotten kopen

Tip: controleer je pruimen regelmatig

Wat je ook kiest als bewaarmethode, controleer je pruimen regelmatig op tekenen van bederf. Eén rotte pruim kan al snel de rest aantasten. Haal beschadigde of overrijpe exemplaren eruit en gebruik die het eerst.

Zo geniet je langer van je pruimen

Of je nu een klein voorraadje hebt of met emmers vol zit, met de juiste bewaarmethode kun je nog weken – of zelfs maanden – genieten van je pruimen. Of je ze nu invriest, inmaakt of in de koelkast legt, jij hebt straks altijd een smaakvolle voorraad bij de hand voor smoothies, taarten of gewoon als gezond tussendoortje.

Lees ook: Wat te doen met je pruimenoogst?