
Hoe kun je gevallen appels gebruiken?
Als je een appelboom in de tuin hebt, ken je het vast: zodra de appels rijp beginnen te worden, liggen er al snel tientallen exemplaren op de grond. Soms zijn ze nog stevig en goed bruikbaar, maar vaak hebben ze butsjes, plekjes of kleine scheurtjes. Op het eerste gezicht lijkt het misschien afval, maar gevallen appels zijn eigenlijk een schat aan mogelijkheden. In plaats van ze meteen in de groene container te gooien, kun je ze op allerlei creatieve en nuttige manieren gebruiken.
Zijn gevallen appels nog veilig om te eten?
De eerste vraag die je jezelf stelt is waarschijnlijk: kan ik ze nog eten? Het antwoord is: vaak wel. Belangrijk is dat je ze goed inspecteert. Een appel met een klein plekje of een deuk kun je eenvoudig schoonmaken of het slechte stukje wegsnijden. Zolang er geen schimmel aanwezig is, kun je de rest prima verwerken. Houd er wel rekening mee dat gevallen appels sneller bederven dan appels die rechtstreeks uit de boom komen. Gebruik ze dus zo snel mogelijk en bewaar ze niet te lang.

Appelmoes en compote
Een van de meest toegankelijke manieren om gevallen appels te gebruiken is door er appelmoes of appelcompote van te maken. Zelfs appels die niet meer zo mooi zijn, krijgen op deze manier een tweede leven. Schil ze, verwijder de klokhuizen en kook ze zacht met een beetje water. Voeg eventueel suiker of kaneel toe voor extra smaak. Het resultaat is een gezonde, zelfgemaakte lekkernij die je kunt bewaren in de koelkast, invriezen of wecken. Zo heb je maandenlang plezier van je gevallen appels.
Lees ook: Wie eten mijn appels op?
Heerlijk appelgebak
Appels en gebak zijn een gouden combinatie. Denk aan appeltaart, appelcake, appelcrumble of muffins met appelstukjes. Omdat je de appels in gebak meestal kookt of bakt, maakt het helemaal niet uit dat ze er niet perfect meer uitzien. Integendeel, appels met een iets zoetere of rijpere smaak geven je baksel vaak net dat beetje extra. Dit is een ideale manier om veel appels tegelijk te verwerken en je gezin of vrienden te trakteren.
Appelsap of cider
Als je een grote hoeveelheid gevallen appels hebt, kun je overwegen er sap van te maken. Met een sapcentrifuge of juicer lukt dit gemakkelijk thuis. Het resultaat is een fris en natuurlijk sapje zonder toevoegingen. Heb je echt heel veel appels? Dan kun je er zelfs je eigen cider van maken. Dat vraagt iets meer tijd en kennis, maar het is een leuk experiment met vaak een verrassend lekker resultaat.
Lees ook: Zelf appels kweken
Appels drogen
Een gezonde snack maken van gevallen appels kan ook door ze te drogen. Snijd de appels in dunne plakjes en leg ze in de oven op lage temperatuur of gebruik een voedseldroger. Na een paar uur heb je knapperige, zoete appelchips. Ideaal als tussendoortje of om mee te nemen voor onderweg. Bovendien zijn gedroogde appels lang houdbaar, waardoor je de oogst optimaal benut.

Voer voor dieren
Zijn je appels echt niet meer aantrekkelijk voor consumptie, maar nog wel vrij van schimmel? Dan kun je er dieren blij mee maken. Kippen, geiten, paarden en varkens smullen van appels. Ook egels en vogels in je tuin kunnen profiteren van stukjes fruit. Zo draag je bij aan de biodiversiteit en voorkom je verspilling.
Composteren
Soms zijn appels te rot of te beschadigd om nog te gebruiken. Gooi ze dan niet weg, maar leg ze op de composthoop. Daar breken ze vanzelf af en leveren ze waardevolle voedingsstoffen voor de bodem. Op die manier draag je bij aan een gezonde kringloop in je eigen tuin.
Conclusie
Gevallen appels zijn veel meer dan een rommel onder je boom. Met een beetje creativiteit kun je er heerlijke gerechten van maken, gezonde snacks bereiden of zelfs dieren een plezier doen. En mocht een appel echt niet meer te redden zijn, dan kun je hem composteren en zo alsnog benutten. Dus de volgende keer dat je een tapijt van appels onder je boom ziet liggen, weet je dat je goud in handen hebt.
Lees ook: Appeloogst verwerken