
Tomaten oogsten als ze nog groen zijn?
Je hebt wekenlang voor je tomatenplanten gezorgd, en nu hangen er prachtige trossen… maar sommige tomaten blijven hardnekkig groen. Misschien komt de herfst eraan, wordt het kouder of voorspellen ze veel regen. Dan vraag je je af: kun je tomaten ook oogsten als ze nog groen zijn? Het antwoord is ja, en in veel gevallen is het zelfs slim om dat te doen.
Waarom zou je groene tomaten oogsten?
Er zijn een paar goede redenen om tomaten te plukken voordat ze volledig rijp zijn. Een belangrijke is het weer. Zodra de nachttemperaturen onder de 10 graden zakken, vertraagt het rijpingsproces sterk. Bovendien neemt de kans op schimmels, zoals phytophthora, toe bij vochtig en koud weer.
Door je tomaten vroeg te oogsten, voorkom je dat ze op de plant bederven. Ze rijpen vaak prima na binnenshuis, mits je ze op de juiste manier behandelt. Daarnaast kan het plukken van groene tomaten de plant stimuleren om de overgebleven vruchten sneller te laten afrijpen.

Hoe laat je groene tomaten binnenshuis rijpen?
Groene tomaten rijpen nog na, omdat het rijpingsproces wordt aangestuurd door het natuurlijke rijpingsgas ethyleen. Als je tomaten plukt wanneer ze beginnen te verkleuren (lichtgroen tot gelig), is de kans het grootst dat ze binnenshuis mooi rood worden.
Leg de tomaten op een warme, droge plek, bijvoorbeeld op de vensterbank of in een schaal in de keuken. Wil je het proces versnellen? Leg er dan een rijpe banaan of appel bij. Die geven extra ethyleen af, waardoor je tomaten sneller kleuren.
Lees ook: Hoe krijg ik mijn tomaten rood?
Wat als ze niet meer rood worden?
Soms lukt het niet om alle groene tomaten binnenshuis rood te laten worden. Vooral tegen het einde van het seizoen of bij erg onrijpe vruchten kan dat gebeuren. Geen nood, want ook met groene tomaten kun je heerlijke gerechten maken.
Een bekend voorbeeld is groene-tomatensalsa, die fris en pittig is en perfect bij Mexicaanse gerechten past. Ook groene-tomatenchutney is populair – een zoet-pittige saus die heerlijk smaakt bij kaas of vlees.
Je kunt groene tomaten ook paneren en bakken voor de Amerikaanse klassieker fried green tomatoes.
Lees ook: Hoe lang duurt het voordat groene tomaten rood worden?
Tips voor het oogsten van groene tomaten
- Let op het stadium: Tomaten die al iets van kleur krijgen, rijpen binnenshuis makkelijker na dan volledig diepgroene exemplaren.
- Pluk op tijd: Wacht niet te lang als er slecht weer aankomt; regen en kou kunnen de vruchten beschadigen.
- Laat het kroontje zitten: Dit helpt de tomaten langer goed te blijven.
- Controleer regelmatig: Haal tomaten die beginnen te rotten weg, zodat ze de rest niet aantasten.

Combineren met laatbloeiers
Als je nog veel groene tomaten hebt, kun je ook overwegen om een paar planten in pot naar binnen te halen. Zet ze op een lichte, warme plek, zoals een serre of bij een raam. Zo geef je ze nog een laatste kans om buiten het wisselvallige weer te rijpen.
Conclusie: ja, plukken mag
Je kunt tomaten gerust oogsten als ze nog groen zijn, zeker als de weersomstandigheden verslechteren. Met een beetje geduld en de juiste omstandigheden rijpen ze vaak alsnog mooi rood. En zelfs als dat niet lukt, zijn er genoeg lekkere manieren om groene tomaten te verwerken.
Zo hoef je nooit een deel van je oogst verloren te laten gaan en haal je het maximale uit je tomatenplanten – of het nu midden in de zomer is of vlak voor de eerste vorst.
Lees ook: Wanneer een tomatenplant kopen
