Wanneer zijn bramen rijp

Wanneer zijn bramen rijp?

Bramen zijn heerlijke zomerfruitjes die je met een beetje geluk volop in je eigen tuin kunt plukken. Maar wanneer weet je nu of ze echt rijp zijn? In Nederland begint het bramenseizoen meestal in juli en loopt het door tot eind september. De exacte oogsttijd hangt af van het ras en van de weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer.

Je herkent rijpe bramen aan hun kleur: ze zijn diep zwart, glanzend en voelen zacht aan als je ze lichtjes indrukt. Als je moeite moet doen om een braam van de struik te trekken, is hij waarschijnlijk nog niet rijp. Een rijpe braam laat gemakkelijk los.

Dagelijks checken en plukken

Tijdens het hoogseizoen loont het de moeite om elke dag even je bramenstruik te controleren. Bramen rijpen namelijk niet allemaal tegelijk. Je zult merken dat de struik steeds nieuwe vruchten geeft, soms over een periode van wel zes weken.

Lees ook: Hoe bind ik een bramenstruik op?

Oogst bij voorkeur in de ochtend als het nog koel is, maar wél nadat de dauw is opgedroogd. Natte bramen zijn gevoeliger voor schimmel. Gebruik een bakje waarin je de bramen in één laag kunt leggen, zodat ze niet geplet worden. Bramen zijn kwetsbaar fruit en beschadigen snel.

Wanneer zijn bramen rijp

Hoe lang kun je bramen bewaren?

Vers geplukte bramen zijn het allerlekkerst op de dag van de oogst. Bewaar je ze in de koelkast, dan blijven ze nog een dag of twee goed. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je ze heel goed invriezen. Spreid ze eerst uit op een bakplaat zodat ze niet aan elkaar vriezen, en doe ze daarna in een diepvrieszak. Zo kun je ook in de winter genieten van je zomeroogst.

Extra tips voor een rijke oogst

Om een goede oogst te krijgen, is het belangrijk om je bramenstruik goed te verzorgen. Bind de jonge scheuten in het voorjaar netjes op, zodat ze genoeg zonlicht krijgen. Geef in droge periodes voldoende water en verwijder oude, afgestorven takken na de oogst. Zo blijft je struik gezond en productief.

Lees ook: Kun je een bramenstruik stekken?

Genieten van eigen oogst

Er is weinig zo bevredigend als het plukken van je eigen bramen. Of je ze nu direct eet, in een smoothie verwerkt of er jam van maakt: het voelt bijzonder om iets uit je eigen tuin op je bord te hebben. Dus hou je struik goed in de gaten en pluk op het juiste moment. Dan proef je de zomer in elke braam.

Lees ook: Is een Bramenstruik Winterhard?